GönderenKonu: LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı  (Okunma sayısı 8245 defa)

cyberenerji

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 11
  • Üyelik Tarihi: 14-10-2011
LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı
Tarih : 12-12-2012 Saat : 20:51

Arkadaşlar aracınız lpg sistemli ise ve hem tasarruf hemde daha fazla performans almak istiyorsanız hidrojen kullanımı tamda bu ihtiyaçlarınızı karşılamaktadır.Ancak bazı şartlara uyulması gerekmektedir. Nedir bunlar

Uygun araca uygun sistem takılması:
Aracınızın motor hacmine uygun set kullanmalısınız.Ne daha üst versiyonu nede alt versiyonu.Aksi halde almanız gereken verimin altında verim alabilirsiniz.Aracınız karbüratörlü ise sadece hidrojen seti kullanmanız yeterlidir. Aracınızda sıralı sistem lpg varsa genelde ekstra bişey kullanmanız gerekmez. seti  montajlayıp kullanabilirsiniz.Sıralı sistem lpg lerde yeni çıkan bazı modeller aracın OBDII sinden veri alarak sürekli lpg sisteminde ayarlamalar yapmaktalar.Bu araçlara  hidrojen verildiğinde egzos gaz değerleri değiştiğinden lpg sistemi yakıtı aşırı derecede artırabilir.Bu nedenle bu araçlarda dijital yakıt ayar cihazı kullanılması gerekmektedir.Bu şekilde iyi bir sonuç alınabilir.

Lpg ile ilgili sorularınızı yazarsanız cevaplamaya çalışırız.


caner

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 10
  • Üyelik Tarihi: 31-01-2013
RE:LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı
Tarih : 30-01-2013 Saat : 23:24

Kafama takılan birkaç soru var-ürününüzü takip ediyorum.sorularım aydınlanmadan almak doğru olmaz diye düşünüyorum.Gerçi konuyu gittigidiyordan satan arkadaşla görüştüm.birde sizden araştırmak istedim.

1.soru- araba 2000 model vw bora AKL motor 1.6 lpgli-oksj sensörlü- ancak lpgdede sorunlu- oksj sens acaip bilg. yolluyor bir gün rolanti 1500- birgün 700-900 duruma göre geziyor.böyle bir durumda çip lazım mı.?

2* hidrojende erken yanma sorunu var diyorlar erken alev alma sorunu- bu sorun nasıl ortadan kalkıyor-varmı?

3*hidrojen çok hafif olduğundan izalasyon sonderece sıkı olamalı ki uçmasın-tamam cihaz izoleli ancak hava filtresine takıldığında filtrenin sağından solundan kaçmıyor mu? havadan 14 kat daha hafif-4* birde yakıt ayarlayıcı ile kaça mal olur.

ayrıca montaj nerde kaça yapıyorsunuz.

--tahmini tasrrf ne olur-şimdi bu kadar soru neden derseniz --sistem kendini ne kadar da amorti ediyor onu hesap edip o şekilde bu işe girelim-zahmet olmazsa özverili cevabınızı bekliyorum-

birde fiyat biraz yüksek değil mi -iyi akşamlar.


caner

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 10
  • Üyelik Tarihi: 31-01-2013
RE:LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı
Tarih : 30-01-2013 Saat : 23:33

birde ;

sistemi az bucuk elektrikten anlayan biri montajlayabilir mi-

birde tasarrufu gaza az basmak suretiyle mi yapıyoruz yoksa gazın ayarını mı kıstırıyoruz.

yani sistem sökülünce araç aynen çalışır mı-istop mu eder.


cyberenerji

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 11
  • Üyelik Tarihi: 14-10-2011
RE:LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı
Tarih : 31-01-2013 Saat : 18:30

Caner bey foruma hoşgeldiniz.

Sorularınıza gelirsek tasarruf sağlayabilmeniz için öncelikle aracınızdaki sorunları çözümlemelisiniz. sorunlu çalışan bir araçta tasarruf sağlamak zor.Lpgde kullanacaksanız çip veya başka bişey takmanız gerekmez. Ancak benzinde kullanacaksanız volo FS-2 çip veya dijital yakıt ayar cihazı kullanmanız gerekir. Volo çip araca takıldığında 200 km kalibrasyon süreci vardır. Bu süre sonunda yakıt tasarrufu sağlıyormu ölçüm yapabilirsiniz.Çip ile genelde %20-25 civarı tasarruflar sağlanmaktadır. Diğer dijital yakıt ayar cihazı kullanırsanız bu cihaz ile yakıt miktarını artırıp azaltmanız mümkündür. Aracın çekiş durumuna göre maksimum tasarruf veya yüksek performans daha düşük tasarruf şeklinde istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Bu cihazla performansı biraz düşk tutarak çipe göre daha yüksek tasarruf oranlarına erişmeniz mümkündür.

Erken yanma sorunu %100 hidrojenle çalışan motorlar için geçerli bir sorundur.%100 hidrojenle çalışan bir motor 3000 devirde çalışırken dakikada gereken hidrojen miktarı 500 litredir. Bu çok yüksek bir miktardır. Oysaki bizim motora dakikada verdiğimiz gaz miktarı 2000cc bir motor için 500mililitrenin altındadır. Haliyle bu kadar az gazda erken yanma sorunu oluşmamaktadır.Neden erken yanma oluşmuyor derseniz hidrojenin yanması için hava içerisindeki yoğunluğu minimum %4 olması gerekir.1000 devirde çalışan 2000cc bir  motor dakikada 1000 litre hava tüketir.Bu motora 0,5 litre hidrojen verirsek oran olarak 1000 de 0,5 olmuş oluyor.Erken yanma sorunun başgösterebilmesi için bizim bu motora dakikada en az 40 litre hidrojen vermemiz gerekmektedir.

Hidrojen havadan 14,4 kat daha hafiftir. Bu doğru.Bu nedenle gazı hava  filtresine değil emme manifolduna en yakın kısımdan veriyoruzki motorun emişiylede gaz sağa sola kaçmadan motora ulaşabilsin. Eğer hava filtresi direk karbüratör üzerinde ise filtrenin orta kısmından gaz verilebilir.Filtrede hava alma deliği dışında delikler, çatlaklar olmaması gerekir.

Dijital yakıt ayar cihazı benzinde kullanımda gereklidir. fiyatı 150 tl dir. araca uygun set L1B sistemidir.Fiyatı 550 tl dir.Montaj ücreti 200-250 tl civarıdır.montaj zorluğuna göre onu montaj yapan yer belirliyor.Toplamda 900 tl civarı maliyeti olur size.Tahmini tasarruf %25-35 aralığında olabilir.İstanbulda iseniz üsküdarda montaj yaptırabilirsiniz.Veya istanbul içi sizin bulunduğunuz yerdede montaj yapılabilir.Montajı yetkili yerlerimize yaptırmanızı öneririz.Sistem her nekadar basit olsada düzgün montajlanmaması halinde verim alamama gibi sorunlar olabilir.Ancak elektrik işinden anlayan biriside kullanım klavuzuna göre montaj yapabilir.

Tasarruf olayı şöyle. Aracınız yakıtı daha iyi yaktığı için aynı gazda daha fazla güç elde edebiliyorsunuz.Bu nedenle aynı güce erişmek için daha az gaz basmanız yeterli oluyor.Haliylede tasarruf sağlanıyor. Gaz ayarında değişiklik yapılmıyor. Gaz ayarında değişiklik yapılması hava yakıt oranı değerini bozduğundan tasarruf yapamamanıza neden olabilir.


caner

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 10
  • Üyelik Tarihi: 31-01-2013
RE:LPG'li araçlarda Hangi sistemler kullanılmalı
Tarih : 31-01-2013 Saat : 20:52

ayrıntı cevabınız için teşekkür ederim.


 1